Selecteer een pagina

let’s learn something new

TRIVIA

WAAR EN WANNEER IS HET SUPPEN ONTSTAAN?

Het waren de Polynesische koningen die als eerste staande golven namen met grote planken gemaakt van hout en met een peddel.

In de jaren veertig was het Duke Kahanamoku en de Beach Boys van Waikiki in Hawaii, die dit type board gebruikten om foto’s te maken van toeristen die in de rij stonden of op de kleine golven te surfen.

In de jaren 2000 herleefde het board door Laird Hamilton en Dave Kalama die de discipline gebruikten om hun lichamen te traienen op de dagen dat er geen golven zijn.

Een van de oudste bewijzen van het bestaan van stand up paddle stamt uit 1939, er is destijds namelijk een filmpje opgenomen van olympisch zwemkampioen en surflegende Duke Kahanamoku, waarop hij op zijn board staat, met een peddel in zijn hand. Zie bovenstaande video.

Is een legimatie verplicht bij het huren van een SUP-Board?

De eerste officiële SUP boards werden gemaakt door de legendarische Jimmy Lewis. Deze surfer is op Hawaï een van de beste boardmakers, en zijn eerste SUP board kwam rond 2005 op de markt. Vervolgens ging het snel met de populariteit van stand up paddle. 

SUP WEDSTRIJDEN

In 2007 werd de eerste stand up paddle race gehouden, en in 2013 was het een van de meest populaire buitensporten in de Verenigde Staten. 

Surfen zal zijn debuut maken op de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio, met 20 mannen en 20 vrouwen die strijden op shortboards, en het is mogelijk dat SUP een opwachting maakt tijdens toekomstige Olympische Zomerspelen. Om dit te laten gebeuren, moeten de internationale kano- en surfsportfederaties echter kiezen wie toezicht zal houden op de sport.

SUPPEN TIJDENS EEN ORKAAN?
Niet iets dat we zouden adviseren, en in nederland vallen de stormen vaak nog mee. 
Maar Laird Hamilton, een held in SUP in Amerika, kon de deining voor de kust van Zuid-Californië niet weerstaan ​​toen orkaan Marie
in 2014 toesloeg. Hij nam zijn SUP-board de zee op om het tegen golven op te nemen die drie keer groter dan hem waren.
GUINNES WERELDRECORDS IN SUP?
Aangezien er in vrijwel alles een wereldrecord kan zijn, is het geen verrassing dat er nogal wat in SUP zijn.
De grootste parade van stand-up paddleboards vond plaats in Rusland op 10 september 2017, met een totaal van 844, behaald door
leden van de Vladivostok SUP-gemeenschap. Andere records zijn de langste SUP-rit op een rivierboring door een mens/hond-paar
(1.690,5 meter) en de grootste afstand door SUP op stromend water in 24 uur door een vrouw, op 169,32 km.

ONZE SUP LOCATIES

CONTACT

11 + 5 =

VERHUUR LOCATIE

Ermerstrand

Steenbakkersweg 3,

7843 RM Erm

T: 0591 564 014 (toets 3)

E: Info@dm.events

Onderdeel van DM.Events

Brinkenhalte 20,

7812 HX Emmen

T: 0591 245 454

E: Info@dm.events